10/04/2012

Muž, který chtěl být šťastný.

 
"Jsme tím, co si myslíme. Ze svých myšlenek tvoříme svůj svět." - Buddha

naprosto souhlasím! s teorií této myšlneky se v poslední době seznamuji stále více a přijímám ji za svou. dává totiž naprosto smysl. 
včera jsem z knihkupectví odešla se třemi knihami. jednu z nich jsem přečetla doslova jedním dechem. kniha od francouzského psychologa, spisovatele a odborníka v oblasti osobního rozvoje Laurenta Gounella nese název Muž, který chtěl být šťastný. příběh obsáhlý do sto padesáti stran nevypovídá o ničem jiném než o samotném citátu uvedeném výše.

Jen si představte...  Jste na výletě na ostrově Bali a pár dní před odjezdem navštívíte jednoho starého léčitele. Ne že byste k tomu měli nějaký zvláštní důvod, nejste nemocní, jen se doslechnete o jeho velkém věhlasu a napadne vás, že byste se s ním mohli setkat. Starý léčitel vás prohlédne. Jeho diagnóza zní jasně. Těšíte se dobrému zdraví, avšak váš život není... šťastný. Ten moudrý stařec jako by vás znal lépe než vy sami. Neobvyklým náhledem na váš dosavadní život vás vtáhne do vůbec nejpoutavějšího dobrodružství, jaké si člověk může představit - dobrodružství objevování sebe sama. Zážitky, které vám zprostředkuje, radikálně změní váš život a stanou se klíčem k životu, o kterém jste vždy snili. Muž, který chtěl být štastný je poutavý příběh, který čtenáři otevírá celý svět nových možností. Tato knížka, která vyšla v únoru 2008 ve Francii a od té doby se zařadila mezi nejvyhledávanější knihy s duchovní a psychologickou tematikou, nám ukazuje, jak se osvobodit od věcí, které nám brání v tom, abychom byli skutečně šťastní.
tak zní oficiálné popis knihy. jeden z mých známých, jakmile si přečetl název knihy, nad ní ohrnul nos a s pro něj typickým postojem "to je přece úplně jasný" mi řekl, že takovou knihu by si nikdy nekoupil, že nepotřebuje číst návody na to jak žít šťastný život. možná by si něco takového řeklo více lídí, kteří nemají ani špetku smyslu pro něco duchovního a uvažují pouze v rovině racionální. jejich názor jim samozřejmě neberu, ovšem na druhé straně si ho ani neberu k srdci. knihy tohoto druhu mě baví, probouzí ve mně cosi, jakési uvědomění a já vůči názorům, které mně jsou blízké, zaujímám kladný postoj a přijímám je za své. poté co jsem četla knihu Tajemství od Rhondy Byrne, mně všechno co bylo napsáno Laurentem Gounellem připadalo tak jasné, známé a opět se mi připomnělo, na čem celé štěstí člověka stojí.

kniha je napsána opravdu pěkně, je to krásný příběh, který nejen pobaví, ale dovede také k zamyšlení nad tím, nad čím jsme se možná nikdy nezamysleli. nejsou to žádné teorie štěstí, jaké najdeme v Tajemství. příběh je velmi čtivý, zábavný i dojemný, především pravdivý. poutavým způsobem ve formě dialogů jsou zde popisovány jednotlivé aspekty lidského štěstí a věci, které nám štěstí určitě nepřinesou, byť si to třeba můžeme myslet. pokud sami budete chtít, moudrost knihy může pozitivně ovlivnit váš žiot. jediné, co bych ke ještě dodala: PŘEČTĚTE SI TO!

rozhodla jsem se s vámi sdílet své tipy na knížky. dnes se chystám navázat na další knihu Laurenta Gounella - Bůh chodí po světě vždycky inkognito. bude-li také tak skvělá, jako jeho první kniha /dle oblíbenosti a ohlasů na internetu zřejmě bude/,  určitě vám o ní nezapomenu napsat.

5 comments:

  1. Díky za knížku, možná si ji přečetu:)

    ReplyDelete
  2. jsem hodně velkej realista, uvažuju hodně racionálně, ale zamyslet se nad něčm takovým určitě není na škodu, a Tajemství se už dlouho chystám přečíst, ale vždycky na to v knihovně zapomenu:D
    Dodala bych jen, že každý svého štěstí strůjcem:) jak se na život a svět díváme, takový ho máme, a je důležité se radovat z maličkostí....a mě stačí málo..třeba dneska jsem si po cestě do školy koupila ve stánku s kávou Chai late, a měla jsem hned hezčí celý den:D

    ReplyDelete
  3. díky za tipy, taková četba nikdy není na škodu. velmi ráda přemýšlím o sobě, o duši mě i mého okolí a snažít se pořád duševně zlepšovat, nacházet klid a být šťastná. je smutné se obrátit po pár letech zpět a říci si, že jsem vlastně šťastná nebyla.

    ReplyDelete
  4. Přesně tento druh knih miluji - děj a psychologie. Děkuji moc za tip, na podzimní a zimní večery to bude ideální knížka. :-)

    ReplyDelete
  5. Já nad jógou přemýšlela, ale k zbláznění mě nebaví, stejně tak pilates. (Celkově ráno nejsem absolutně schopná pohybu.)
    V červnu jsem si taky pořád říkala, že půjdu běhat, ale vždycky jsem si našla výmluvu proč to neudělat - buď počasí, bolavá noha, povinnosti, nesourodost s jídlem a stále něco. Nakonec jsem se na všechny ty své výmluvy vykašlala, zavolala kamarádce, pevně se domluvila na termínu na squash a teď chodíme pravidelně každý týden a já se na to těším. Taky jsem si pořídila stepper, takže když se chci třeba večer koukat na seriál, automaticky k tomu jdu šlapat. Jen ten běh venku mi prostě absolutně nejde - mám pořád pocit jako by mě někdo pozoroval a to je mi nesmírně nepříjemné... Zkus taky nějaké kardio doma, třeba to pomůže :)

    ReplyDelete