10/02/2012

shine bright like a diamond.


picture by Rihanna´s flicker

"We´re beautiful like diamonds in the sky." - Rihanna

text nové Rihanniny písně Diamonds mě navedl k napsání článku, který by měl otevřít oči nám všem a uvědomit si, že hodnoty některých z nás jsou možná trochu někde jinde, že štěstí a spokojenost nemusíme hledat v dokonalosti povrchního a mterialistického světa, ale ve své vlastní.

už hodně dlouho zastávám názor, že každý z nás je dokonalý. mnoho slečen a žen hledá dokonalost a snaží se jí vyrovnat. líčí se a oblékají se jak jen nejlépe to jde, hubnou do nereálných rozměrů, které hraničí s nehezkou vyhublostí, protože kdesi v časopisech to vypadá pěkně. přitom si vůbec neuvědomují, že ony jsou perfektní i bez celé té velké práce. na všech z nás je něco krásného a rozhodně jsme všichni výjimeční, dokonalí. jsme dokonalí, protože jsme každý jedinečnou osobností. málokdo si to uvědomuje. člověk toužící po dokonalosti nemá sám sebe rád, protože se více či méně liší od svých vzorů, od lidí, se kterými sympatizuje a kterým se snaží vyrovnat. tím víc je ale nešťastný a tím více se nemá rád, protože je to nemožné, být někým jiným, někým, kým není. proč raději nehledat dokonalost, kterou již máme v sobě? proč se nepodívat do své duše, přečíst si, po čem touží a dělat všechno na světě, co budeme sami chtít?
rozhodně tímto nechci tvrdit, že se o sebe máme přestat starat, že nemáme dbát na to, jak vypadáme a co si oblékáme na sebe, to v žádném případě. byla bych sama proti sobě, kdybych vás nabádala k tomu, abyste se na sobě nesnažili nic zlepšovat, protože já sama to dělám. ovšem je třeba dělat jen to, co sami chceme a nic, co by nám nebylo po chuti. nemusíme následovat všechno to, co nám diktují módní trendy, pokud se na to necítíme. nemusíme se v žádném případě ohlížet na to, co si myslí druzí, na jejich názory a podle toho jednat, podle toho žít. nemusíme hledět na to, že z nás rodiče chtějí mít to a to, ačkoliv my chceme dělat něco úplně jiného. své rodiče nemůžete zklamat, pokud nás milují. můžete zklamat jedině sami sebe. v našem světě existuje tolik předsudků, až je mi z toho špatně. odjakživa nám naše okolí cpe své naučené vzorce, svoje myšlenky, svoje postoje, názory, pohledy na všechny aspekty života. a my se podle nich slepě řídíme. žádná naše myšlenka nemá hranice. můžeme si myslet, cokoliv chceme a mít na věci jakýkoliv názor chceme.
mysleme na to, že tento život žijeme jenom jednou, žijeme ho pro sebe. my jsme v hlavní roli našeho života a všechno je jen na nás. myslete na to, že jste jedineční, že si zasloužíte to nejlepší. mějte se rádi, jací jste a dávejte si najevo, že vy si nemusíte nic zakazovat ani se snažit o něco, o co ve skutečnosti nestojíte. pokud se tak budete dívat sami na sebe i na všechny ostatní, nakonec tu dokonalost uvidíte.

7 comments:

  1. Skvělý článek :) Sledovala jsem tě na minulém blogu,t ak budu i tady. Přeji ti, ať se ti na tomhle daří ještě víc jak na tom starém a ať tě blog baví víc a víc :)

    ReplyDelete
  2. krásně napsané :)) Opravdu ráda čtu tyhle tvé články :)

    ReplyDelete
  3. Víš co je ale problém? Když se najde dívka, která si je sebou jistá, nemá potřebu hubnout a strojit se a líčit, je se sebou spokojená, holky okolo ní začnou mít pocit, že jim "trhá partu" a snad i že se ona cítí být lepší, holky rády samy vlastní tělo pomlouvají jen aby si to navzájem vymlouvaly a tahle spokojená holka to nedělá a nakonec zjišťuje, že si s valnou většinou lidí nemá, co říct... žijeme v negativním světě a mít pozitivní přístup k sobě se nakonec odrazí taky nějak negativně

    ReplyDelete
    Replies
    1. nemám na mysli, aby se holky vykašlaly na to, v jaké době a v jakém prostředí žijí a oblékaly se jen proto, aby jim nebyla zima :) spíše mluvím o postoji sama k sobě, o sebelásce, která nám někdy chybí a má to pak různé důsledky i vzhledem k okolí. jsou holky, co vychází z domu jedině dokonale upravené a podtrhnout tím vším svou krásu na maximum, ale přesto jsou samy se sebou nespokojené, samy na sobě hledají milion chyb a ačkoliv jim každý říká, že jsou krásné, ony si to nemyslí.
      určitě to myslíš dobře, jen se to možná maličko vymyká té podstatě, kterou jsem se pokoušela sdělit. to že žijeme v negativním světě ... každý to může vidět tak, jak chce. můj svět negativní není.

      Delete
  4. jsem přesně ten případ holky, která je se sebou pořád nespokojená a snaží se zlepšovat, ve všem....to sice není na škodu, ale učím se mít ráda sebe samu, a už se v tom zlepšuju:)

    ReplyDelete
  5. Tak nejdřív k článku - je perfektní jako ostatně pokaždé, moc se mi líbí tvé zamyšlení, kdybych uměla pěkně formulovat myšlenky, nenapsala bych to lépe. Těším se na další z tohoto soudku.

    A druhá věc, která mi už snad i trošku vadí - doufám, že už se nebudeš stěhovat nikam z blogu na blog, protože honeyblondeme jsem měla moc ráda, následně i jeho "cvičící" verzi, tento si taky oblíbím, ale po čtvrté už by to bylo asi trochu moc :)

    ReplyDelete
  6. to musí být snad osud! zrovna když jsem se teď dostala na tvůj nový blog, hraje mi tahle úžasná písnička! :)) no ikdyž.. hraje mi dokola už pár dní :D tímhle článkem jsi mi připomněla článek, který jsem nedávno četla a autor uvažovala úplně stejně. žijeme v materiálním světě a být šťastný a spokojený je hrozně těžké. zato lidé, které takové podmínky nemají se ani ničím takovým zaobírat nemusí, radují se z běžných věcí a snad možná i žijí spokojenější život. žijeme jen jednou, tak bychom si to přeci měli pořádně užít! :)

    ReplyDelete