7/19/2013

HTML DIY

vím, že kvalita blogů by se měla odrážet především od jejich obsahů, ovšem nevím, jak to máte vy, ale pro mě je první dojem, přijdu-li na nějaký nový blog, tím nejdůležitějším. a prvním dojmem myslím design, jeho celkový vzhled. často pak stránky zavírám ještě dříve, než zjistím, o čem vlastně autoři blogů píšou. na druhou stranu narážím i na opravdu krásné blogy, jejichž designy mě ohromují a inspirují. 
upřímně mohu říci, že nápady na design svého blogu se mi v hlavě neutvoří z ničeho, ba naopak se odráží od toho, co kde vidím jinde. troufám si ale tvrdit, že to tak máme všichni. nejvíce mě inspiruje jednoduchost, elegance, čistota, upravenost. někdy se mi zalíbí veselé barvičky, většinou se ale stejně vrátím k černému minimalismu. když se rozhodnu pro nějaké změny v designu, jde třeba jen o malé detaily, jako je rozvržení stránky, písmo, zarovnání nadpisů, favicon či jiná drobnost, kvůli které pak tápu nad otevřeným html editorem, vyhledávám na googlu návody, které jsou převážně jen v angličtině a snažím se přijít na to, jak do html vložit ten záhadný kód, díky kterému dosáhnu toho, o co se někdy i celé hodiny snažím.

napadlo mě, proč se s vámi o nějaké tipy na úpravu designu neporadit? sama vím, jak je těžké něco v html upravovat, jelikož pro lajky, kteří tomuto počítačovému jazyku vůbec nerozumí, může být pořádná fuška něco rozluštit a vyznat se v tom. chce to rozhodně velkou trpělivost. 
byť půjde převážně o drobnosti v úpravě designu, o které se s vámi budu dělit, věřím, že jsou zde tací, kteří o takovém triku uslyší poprvé. zároveň musím podotknout, že nejsem žádný html mág, ba ani na středně pokročilé úrovni. jsem spíše začátečník, který se v tom sem tam zkouší maličko pohrabat.

pro začátek jsem se rozhodla navrhnout pár grafických programů, kde lze provádět především úpravy fotografií všeho druhu, tvořit záhlaví na blog a jiné. myslím si, že fotografie a jiné ilustrace jsou jediním z prvků celkového vzhledu blogu a někdy k tomu, mít hezké fotky, stačí jen malá úprava v nějakém šikovném programu.

 
původní fotografie / Ellie Goulding

 
fotografie upravená v o-matic 
 Photofiltre. můj první grafický program, který mám v počítači už celé roky a jsem mu dodnes věrná. provádím v něm základní úpravy fotografií, jako je jejich zmenšování, změna jasu, ostrosti, barev, dále zde tvořím záhlaví na blog za pomocí všemožných druhů písma, které jsou zdarma ke stažení na internetu, nápisy, ikonky, favicony atd.
Photoscape. program, který mám relativně krátkou dobu. je skvělý pro složitějí úpravy fotografií, jako je vyvážení barev, jasu, úprava barev a lze zde provést spoustu efektů, jako je přidání viněty (tmavé okraje fotografií), vytvoření efektu starodávné fotografie, přidání rámečku a jiné.
Zoner Photo Studio. podobný program na složitější úpravy fotografií, který nabízí vesměs stejné funkce jako předchozí program, lze zde využít několika efektů pro vylepšení fotografií, jako je starodávná nebo poškozená fotografie, efekty podbarvení do určitých barev a spousta dalšího.
pixlr.com/o-matic. a nakonec ještě jeden tip pro úpravu fotografií. je to stránka, kde se nahraje fotografie uložená v počítači a upravuje se on-line. nabízí úžasné efekty jako retro a vingate. v prví části můžete fotografiím přidat barevná nádech, ve druhé efekty jako bokeh a různé světelné obrazce, ve třetí se dá fotografie všemožně orámovat. mám tuhle stránku opravdu ráda. z nudných fotografií tak můžete udělat opravdu zajímavé kousky, kterými můžete reprezentovat svůj blog.

jaké grafické programy používáte vy, co byste doporučili vy mně? záleží vám na tom, jak vypadají blogy, které čtete? dáváte si záležet na úpravě vlastího blogu?

7 comments:

  1. Už v začátcích blogu jsem měla ideu psát návody jak na blogger a html, ale nikdy jsem se k tomu nedokopala, takže je fajn, že ty ano :D Tvůj blog je vždycky hezky upravený, přehledný a je prostě vidět ta ženská jemná ručka ;)
    Osobně na úpravu fotek používám nejradši photoshop, i když photofilter je pro ty nejzákladnější úpravy plně dostačující :))

    ReplyDelete
  2. Anonymous7/20/2013

    Wooow, tak tymto clankom si ma strasne potesila! :) Hoci sama blog nemam, ale viem si predstavit, ake musi byt tazke vytvarat design, ked nevies ako na to. A hlavne mam pocit, ze vacsina blogeriek je dost skupa na rady a nerada odovzdava know-how dalej.

    ReplyDelete
    Replies
    1. všechno to know-how každý někde musí získat a není to úplně jednoduché a poté co si každý pracně vytvoří design snů, možná nechce, aby ostatní kopírovali. sama jsem kdysi narazila na blog, který byl na pohled skoro totožný s tím mým a nelíbilo se mi to, ale mít stejné anebo podobné třeba jen určité detaily není nic špatného. každý se někde inspiruje ;)

      Delete
  3. Podle mě je jednoduchý design základ. Photoscape používám méně, radši upravuji v online editoru pixlr :)

    ReplyDelete
  4. Taky se hodně nechávám ovlivnit designem... prostě je důležité se cítit dobře na blogu, který chci číst dokud bude psán :) no a navíc člověk trochu zjistí o vkusu autora
    No graf programy používám ty klasické, photoshop a gimp, upravuji si sama a snažím se v tom zlepšovat
    Jinak můj design byl inspirován designem webu magazínu Interview, před lety jsem se do něj zamilovala... a zároveň miluju tu úpravu sloupků v novinách :)

    ReplyDelete
  5. Nejprve bych chtěla říct, že sama designu přikládám velký význam. Když vlezu na nějaký blog, je to jako kdybych potkala člověka na ulici. Hodnotím ho podle vzhledu ať chci nebo nechci. Takže celkový dojem desu je pro mě dost důležitej. (proto mě okouzlil tvůj design, to záhlaví máš děsně roztomilé :D)
    Jsem ráda že takovýhle článek někdo napsal, spousta blogů by byla o tolik lepší kdyby se majitelky/majitelé trochu zajímali o to, co s designem udělat. Takže máš novou dychtivou čtenářku :)

    ReplyDelete
  6. Photofilter tiež už mám pár rokov a pixlromatic som objavila nedávno a je to super! Inak, tiež.sa mi páči ak ma blog čisté línie, taký minimalizmus no na druhej strane sa mi páčia tiež "utulne" blogy s teplými farbami kde si človek spraví čaj, zakusne čokoládu a pustí sa do čítania :)

    ReplyDelete