8/01/2013

ME & COSMETICS

co se kosmetiky, ať už dekorativní, tělové či vlastové týče, jsem v tomto ohledu poněkud vybíravější. jsem ten typ člověka, kterého zajímá, co na sebe patlá, a proto mi záleží na složení daleko více než na značce, ceně, atraktivnosti obalu či veřejné oblibě. obecně dávám přednost přírodnějším variantám kosmetiky, ale ne vždy si na tom trvám. netvrdím, že co je přírodní a bio, je nejlepší. pamatuju si ten úžasný pocit, kdy jsem si umyla vlasy šamponem Loreal Expert Shine Blonde napěchovaným silikony a při jeho smývání jsem měla vlasy jemné a rozčesávaly se v proudu vody téměř samy. to bylo poté, co jsem si den předtím po umytí na vlasy nanesla heřmánkový kondicionér značky Urtekram a čekala, že mi usnadní rozčesávání morkých vlasů, což mají obvykle kondicionéry v popisu práce. nic takového se nekonalo. z vlasů se mi vytvořil jeden velký chuchvalec a asi tušíte že rozčesávání tak šlo poněkud ztěžka.
další nevýhodou přírodní kosmetiky může být u některých výrobků i méně příjemná vůně, ale i cena - často bývá o dost vyšší. pro mě je hledání produktů, které by mi vyhovovaly ve všech ohledech, v řadách přírodní kosmetiky tak trochu běh na dlouhou trať. přesto mám již vyzkoušených několik značek a produktů na které nedám dopustit a všem kdo hledají "zdravější" verze kosmetiky je mohu s klidem na duši doporučit.

nabídnu vám tipy na některé méně známé značky kosmetiky či jejich produkty, které já osobně mám velmi ráda.

 
značku Sanoflore jsem objevila přibližně před rokem a půl a je pár výrobků, jež jsem si zamilovala a nevyměnila bych je za nic. jedním z nich je pleťový krém Crème des saisons. jde o lehký hydratační krém, který pleť zanechává matnou a příjemně hebkou na dotek, navíc krásně voní. od stejné značky moc ráda používám také čistící pěnovou vodu Mousse d´eau nettoyante, vhodnou pro odstranění zbytků make-upu z pleti i očí.

pro dočištění pleti používám čistící vodu Tea Tree Water od Lush. je skvělá pro mastnější pleť na které se objeví nějaký ten pupínek, pro mě tedy více než vhodný, především jako prevence. od Lush mám velice ráda také čerstvé pleťové masky - Mask of magnamity nebo Zelinka.

co se dekorativní kosmetiky týče, make-upy používám zpravidla ty, jež jsou běžně dostupné v drogeriích bez ohledu na jejich složení. nejraději mám značky Max Factor nebo Bourjois. ovšem i zde znám skvělé přírodní alternativy v podobě minerální kosmetiky, která nabízí vše od make-upů a tvářenek, přes oční stíny až k leskům na rty. preferuji značku Lily Lolo. levnější verzi můžete najít u E.L.F. v řadě Minerals - od této značky běžně používám oční stíny. mají úžasnou pigmentaci! minerální make-up používám především v letních měsících pro jeho perfektní matující a mastnostu absorbující vlastnosti, v chladném období se pak vracím ke krémovým make-upům.

byť s přírodními druhy vlasové kosmetiky nemám zrovna nejlepší zkušnosti, i zde mám pár svých favoritů, jež používám více než ráda. u vlasové kosmetiky celá moje averze vůči všem silikonům, minerálním olejům, parabenům, PEG-ům a jiným srágorám v podstatě začala a dodnes při jejím používání trvám minimálně na absenci silikonů anebo jejich alternativě v podobě parafinum liquidum a to hlavně v šamponech. zřídka použiju sérum se silikony pro jejich zatracenou schopnost vlasy krásně uhladit a rozzářit, ale věřte mi, že to dělám vážně VELMI nerada.


oblibila jsem si řadu Nature vlasové kosmetiky značky L´Oréal Professionnel, především jejich masky a bio olejíček. z šamponů mám hodně ráda levný Timotei Pure dostupný v drogeriích, stejně tak kondicionér ze stejné řady. vůbec špatný není ani medovo mandlový kondicionér značky Lavera.

co se týče tělové kosmetiky, nenašla jsem zatím produkty, jež by mi zcela vyhovovaly a já bych je tím pádem řadila mezi své oblíbené a doporučované. stále hledám v rámci mých možností cenově dostupný a svou vůní, složením i sturkturou příjemný tělový krém nebo tělové mléko. veškerá tělová kosmetika kterou používám je nepřírodní, což bych do budoucna ráda změnila. proto uvítám jakékoliv tipy a rady.

zároveň mám v tuto chvíli spadeno na několik výrobků, které se chystám zakoupit a vyzkoušet a budu-li s nimi spokojena, o recenzi a můj názor zaručeně nepřijdete.

(odkazy u některých výše zmíněných výrobků směřují na můj někdejší blog, kde jsem psala vlastní recenze. přečtěte si je.)

2 comments:

  1. Oceňuju článek. Co se chemikálií v kosmetice týče, řeším to jen u produktů na vlasy. Zatím nejvíc se mi osvědčil šampon i maska Balea kokos a mléko. Jsou bez silikonů, vlasy se mi po nich dobře češou, nejsou zatížené. Ale nejlepší je ta vůně!

    ReplyDelete
    Replies
    1. masku od Baley jsem kdysi měla a vyhovovala mi. šampony mi ale nevyhovují. vlasy mi po nich zůstávají takové zatížené a mám pocit, že nejsou ani dostatečně umyté.

      Delete