1/22/2014

KNIHY, KTERÉ ČTU

Miluju knihy! Nevím, jestli jsem to někdy psala, pokud ne, píšu to teď. Nikdy bych knihu nevyměnila za elektronické cosi, co je sic možná skladnější, levnější a pojme to celou vaši knihovnu, ale co nemá s knihou nic společného. Tištěná kniha má své kouzlo, které elektonická čtečka nemá a nikdy nebude mít. 
Za knihy utrácím peníze bez sebemenších výčitek. Jsem ten typ čtenáře, který s knihou zachází, jako by byla z cukru. Nestane se, že bych ohnula jediný růžek. Že bych ji zašpinila, polila nebo jinak poničila. Zásadně sundávám přebal a nechávám ho doma. Z pochopitelného důvodu knihy jen nerada půjčuji. Vždy se mi vrátí v přesně takovém stavu, který mě mírně řečeno nenechává chladnou.


Recenze na knihy bych strašně ráda psala, věřte mi. Jenže to neumím. Pokoušela jsem se o to několikrát, ale popsat knihu není tak easy, jako popsat vlastnosti vlasové kosmetiky. Alespoň pro mě ne.
Nejraději čtu populárně-naučnou literaturu. Pokud narazím na téma, které mě opravdu zajímá, dokážu knihu přečíst během dvou dní. Většinou sahám po psychologii. Baví mě číst o motivech lidského chování, o tom, co které chování o člověku prozradí, nebo o tom, jak můžete pracovat sami na sobě, abyste se rozvíjeli. Baví mě knihy, které mi něco dají. Ze kterých mohu sama pro sebe a pro život něco vytěžit. Baví mě knihy nakladatelství Jan Melvil Publishing. Knihy, které změní život. Rozhodli se vydávat jen tituly té nejlepší kvality, zaměřené na osobní růst. Myslím, že je to skvělý nápad. Rozhodně s ním sympatizuji. Přečetla jsem Konec prokrastinace i Zbraně vlivu, chystám se například na Ticho a velmi těším se až vyjde Vzkvétání od Martina Seligmana, uznávaného psychologa zabývajícím se pozitivní psychologií!
Přečetla jsem spoustu beletrie, ale spoustu knih jsem také nebyla schopna dočíst do konce. Jsou to knihy, které když na chvíli odložím, vracím se k nim jen velmi těžce. Nechce se mi. Samozřejmě záleží na knize. Dana Browna čtu do samého konce vždycky! Paula Coelha taktéž. Ale v poslední době se mi v knihovně kupí čím dál tím více titulů, které jsem nedočetla a zřejmě již nikdy nedočtu. Což by se mi u zajímavé, populárně-naučné literatury nemohlo stát.

Jaký druh literatury rádi čtete? Baví vás knihy zaměřené na osobní růst? Nějaký tip?

7 comments:

  1. Ako som tu uz asi raz písala "navody na život" veľmi nemusím, nedávno som sa však dostala ku Carnegiemu a jeho Ako ziskavat priateľov a pôsobiť na ľudí a bolo to celkom fajn. Najradsej čítam klasiku, Steinbeck, Remarque, Dreiser :)

    ReplyDelete
  2. Taky mám knížky moc ráda, knihovna mi doma přetéká a já sním o tom, jak jednou budu mít krasnou velkou knihovnu z masivu a všechny knížky budou mít své místo. S posledním odstavcem se úplně ztotožňuju, taky některé knížky nejsem schopnna dočíst a cítím trochu výčitky. Mám toho rozečteného vždy více a to je asi ten problém. Jinak mě baví kde co, i osobní růst, teď čtu nějaké knížky o tom, jak zbohatnout:-) Jinak pro mě kniha, která mě nejvíce ovlivnila jsou Čtyři dohody. Byla bych moc ráda, kdyby si tady napsala, co si četla do Coelha a co by si doporučila. Já jsem četla jen Alchymistu a dál nevím, co si z té velké nabídky vybrat. Podotýkám, že na čtení moc času nemám, takže si snažím vybírat no. Jo a teď čtu ještě Syn větru a Prsatý muž od Formánka a je to fakt dobré.

    Ms. Blogger Eva

    ReplyDelete
    Replies
    1. Od Paula Coelha jsem četla většinu jeho knih, kdybych však měla doporučit jednu, tak třeba Záhir byla moc zajímavá kniha, tu určitě zkus.

      Delete
  3. Miluju knihy a úplně se ztotožňuji s prvním odstavcem jak píšeš, že elektronická čtečka se nevyrovná knize. Některé knihy taky nejsem schopná dočíst do konce, když mi ta knížka nesedne, tak je pro mě ztráta času to číst až do konce... Dan Brown je můj oblíbený autor, a ještě jsem se u jeho knih nenudila.
    Bylo by fajn, kdyby jsi psala recenze na knihy nebo alespoň tipy na knihy, které si musime přečíst. :)

    ReplyDelete
  4. S tou čtečkou elektronických knih Tě chápu. Vždycky jsem taky hlásala, že jí nikdy mít nebudu, že beztak přečtu jednu knihu za rok a na to jí mít nemusím. Jenže doma mě zradili a na Vánoce mi jí dali. A hele, ono to není tak zlé. Doma si sice radši přečtu tištěnou podobu, ale když mám někam jet, čtečka mi vyhovuje víc. Už tak sotva nasoukám do kabelky kosmetiku, peněženku, minerálku a diář. Knížka už se tam prostě nevejde. A světe div se, začala jsem díky tomu i víc číst, takže za tři týdny jsem přečetla dvě knížky!
    Možná jí někteří zatracují zbytečně :)

    ReplyDelete
  5. Tenhle typ literatury jsem nikdy moc nemusela, ale všechno se změnilo s knihou Konec prokrastinace a já už vyhlížím tituly, které by se mi líbily, proto určitě díky za tipy. :)
    Čtečku si chci pořídit, sice mi knihy nenahradí, ale je to šikovná věc třeba i pro učení, zápisky hodíš do čtečky a jdeš.. Kolikrát se mi rozsypal štos papírů v deštivém dni.. :)

    ReplyDelete
  6. Konečně jsem našla někoho v mým věku, kdo taky čte tyhle sebevzdělávací knížky. :) O recenze se pokouším na svým blogu, ale spíš je to takovej zápisníček všeho o životě a motivaci. :)

    Vůbec teď procházím celej blog a divím se, že toho máme dost společnýho... Každopáadně píšeš moc zajímavě, budu číst dál. :)

    ReplyDelete