1/31/2014

ZDRAVĚJŠÍ CESTA

V dnešní době není zdravé vůbec nic. Ani jablka, která vyrostla na opuštěné jabloni uprostřed širého pole, nikým neošetřované. Kyselé déště, více či méně znečištěné ovzduší emisemi a spousta dalších věcí, kterým nerozumím, nevím o nich, a snad raději ani nechci vědět. Zde se pak nabízí otázka všech skeptiků, co je tedy potom BIO?
Došla jsem do fáze, kdy jsem si ujasnila, jak se věci mají. Absolutně zdravé dneska není zřejmě nic. Ale jsou věci nezdravé a o něco zdravější. A my máme tu úžasnou možnost si vybrat. Tak proč si nevybrat tu lepší variantu? Kupovat v bio kvalitně naprosto vše je nemožné a možná to ani nemá smysl. Jsou ale druhy potravin, do jejichž kvality ráda zainvestuji, anebo se snažím hledat vhodné alternativy, kde je sehnat. A tak jsem dala dohromady několik nápadů, kam pro ně zajít. Pokud byste měli nějaké další tipy, určitě mi o nich napište!

VEJCE. Pro vejce chodíme na místní statek. Rozdíl mezi kupovanými a těmi ze statku je zjevný, jak po fyzické stránce, tak především v chuti.
MED. Další potravinou, kterou lze sehnat v domáci kvalitě je kupříkladu med. Jsou stále lidé, kteří si vyrábí svůj vlastní med a máme-li tu příležitost si od nich čas od času sklenici medu koupit, nevidím důvod, proč toho nevyužít.
MLÉČNÉ VÝROBKY. Čerstvé mléko je daleko vhodnější volbou než to trvanlivé, které vám vydrží ve spíži celé dlouhé měsíce. Stejně tak mléčné výrobky. Mléko z farmy je skvělou příležitostí sehnat čerstvé a kvalitní mléčné produkty.
OVOCE A ZELENINA. V zimních měsících mnoho nezmůžeme. V lednu nám porostou leda tak bylinky v květináčích doma za oknem. Na čerstvé ovoce a zeleninu si budeme muset ještě dlouho počkat. Nicméně až to přijde, chystám se využít nabídky českých pěstitelů a ostatních přírodních zdrojů a konečně jíst opravdové ovoce a zeleninu, které chutná tak jak má a není vypěstována na základě ničeho jiného než půdy s živinami.
Poběžím do lesa na maliny, ostružiny, borůvky i houby. Půjdu na samosběr jahod. Natrhám si třešně, na podzim pak hrušky, jablka a ořechy. Z ovoce lze vyrobit marmelády, ze zeleniny různé směsi. Velké množství pak poputuje do mrazáku jako zásoby na horší (zimní) časy.
HOMEMADE. Je mnoho druhů zpracovaných potravin, které si můžeme sami vyrobit doma. Sušenky, müsli, ovesné kaše, koláče, dorty, muffiny, limonády a další pochutiny. Stejně tak si můžeme uvařit omáčky na špagety, polévky, připravit si dip, pomazánku. Můžeme si upéct hranolky, pizzu, slané krekry či vlastní chléb. Podstatné je, že si sami můžeme určit, z jakých surovin se naše jídlo, které jíme, skládá. Připravíme si čerstvé jídlo z celých potravin, které následně sníme. Zapomeňte na instatní záležitosti a zpracované potraviny plné ztužených tuků, invertního cukru a chemie.

 Při výběru toho, co se rozhodneme jíst, kolikrát stačí používat selský rozum. Je jasné, že zelenina vypěstovaná v tuzemsku nemusí být jako ta z dovozu trhána ještě zelená a cestou přes půlku Evropy "dobarvována" jedovatými plyny. A co třeba mléko s trvanlivostí x měsíců, je to stále ještě mléko?
Spousta lidí kolem mě nechápe, proč tolik tyhle věci řeším. Každý den dýchám pražský smog, proč si proboha kupuji bio balzám na rty? Protože můžu. A protože chci. Pro svůj vlastní lepší pocit. Někdo vyhazuje spousty peněz za luxusní značky. Někdo za certifikáty bio kvality.

7 comments:

  1. no vidim, ze to zdrave stravovanie ta fakt dostalo, ja by som sa tak sice stravovat chcela tiez ale nemala by som na to nervy, som hrozny lenivec :D esteze som z dediny a aspon cast stravy mam bio homemade :)

    ReplyDelete
  2. Jsem ráda, že mám babičku, která mají na zahrádce skoro všechno a stále nás zásobuje. Ale je pravda, že zima je na to bohužel zrádná, a tak si sem tam něco koupím. Jediné co snad splňuju z tvých zmíněných bodů jsou domácí vajíčka z našich slepic u babičky :D a med .. hned jejich soused má včely. :)

    ReplyDelete
  3. To mi připomnělo - jak se stádo slepic páslo :D Nicméně máš pravdu, dneska už snad není co by neobsahovalo nějakej shit! Domácí vajíčka jsou hlavně krásně žlutá a ty kupovaný jsou světlejší. Babička s dědou vyráběli med a ten byl bezkonkurenční! Homemade? To my tady v UK moc neznáme :D Náhodou už mi zbývá jen poslední sáček instantních těstovin, pak už bude veškerá chemie z mého jídelníčku vyřazena! Go organic!

    ReplyDelete
  4. Super článek! Vystihla jsi přesně moje smýšlení.

    ReplyDelete
  5. Anonymous2/13/2014

    Bezvadný článek. Souhlasím s tebou, je hlavně zapotřebí používat selský rozum a nenechat se obalamutit různýma reklamama, které stejně nabízejí hlavně to chemické.

    ReplyDelete
  6. v tomhle se s Tebou naprosto ztotožňuju, miluju babiččiny marmelády a kompoty, domácí rajčatovou omáčku na špagety nebo ještě dříve, když děda choval králíky, tak takový nedělní oběd. vajíčka odebírá babička od kamarádky, krůta na Vánoce je vždycky od známých. to stejné moje polička v koupelně, potrpím si hlavně na šampony a čistící přípravky obličej bio značek.. přesně jak říkáš. proč? protože chci a můžu.

    ReplyDelete
  7. Anonymous2/19/2014

    Hm, zdá se mi, že poněkud motáš dohromady bio a domácí. To jsou dost různé věci. Bio je něco, co má papír, že to nepřišlo do styku s někde vyjmenovanými látkami nebo to bylo opečováváno předepsaným způsobem, ale o dalších parametrech kvality, jako třeba že to není nahnilé, to nic neříká. Každý, kdo sám zeleninu pěstuje, a někdy vlezl do nějakého bioobchodu, jistě potvrdí. Naopak domácí znamená připravené pod dohledem někoho, koho to pravděpodobně baví, zaručené nemáš absolutně nic, ale tak nějak čekáš lepší kvalitu požitku z té věci. Jídlo, které popisuješ, je domácí, nikoli bio.
    Ale v podstatě s tebou souhlasím. Každý ať si kupuje co chce. Biokosmetiku používám taky (bohužel nebio oleje jsem zatím neobjevila, prostě ten kult nesnáším, no, ale oleje mi vyhovují), potraviny kupuju takové, jaké se mi líbí (a voní), a chleba si peču :).
    Mimochodem netušíte někdo, kde se prodávají potraviny z geneticky modifikovaných plodin? Tuhle hysterii kolem toho nechápu (jo kdyby ti, co genetické modifikace odsuzují, jenom tušili, jak dneska funguje to "normální" šlechtění plodin, tak by asi svůj postoj přehodnotili :P), a ráda bych podpořila druhý tábor.

    ReplyDelete