9/04/2013

BLOGS I LIKE & BLOGGER FAILS

 dnešní článek bude opět na téma blog. konkrétně se chci zaměřit na to, jaké typy blogů mám ráda a proč a také přidám názor na určité bloggerské praktiky, které mi řekněme více či méně vadí.

zdroj: weheartit.com
jsou dva druhy blogů, které opravdu ráda sleduji. v prvním případě jsou to blogy zakládající svou existenci převážně na fotografiích. předmětem těchto fotografií jsou především předměty, části interiérů, snídaně, oblečení, kosmetika, také portréty a mnoho dalšího. jsou to krásné inspirativní fotografie, na které je radost pohledět - z materiálního hlediska jsou ty věci krásné, někdy až dechberoucí a na fotografiích se úžasně vyjímají. k takovým už netřeba žádný text a proto ráda sleduji i zahraniční blogy tohoto druhu, kterým ani nerozumím. stačí se dívat. je to takový weheartit v blogovém vydání. terapie pohledem :)

mezi takové blogy patří například Cathy Couture, Things you remember nebo What Ina loves, z českých My Fab. Style či My American Dream.
druhým typem blogů, za které jsem opravdu nesmírně vděčná, že existují, jsou blogy, kde se primárně objevuje psaný text. znám jen velmi málo blogů, kde si mohu přečíst něco kvalitně i vtipně napsaného, ať už článek s úvahou nad určitým tématem nebo jen takové povídání ze života. u těchto blogů klikám opravdu na každý nový článek a poctivě a ráda si ho přečtu. kéž by takových bylo více - máte-li nějaký tip, zanechte mi prosím odkaz. i svůj blog řadím mezi ty, kam si jde člověk většinou něco přečíst - jestli jde o kvalitní a čtivé psaní, to už posuďte vy sami - ale občas ráda odlehčím nějakými těmi nic neříkajícími fotografiemi a možná i komentářem k nim. do budoucna bych ráda zapracovala na tom, aby byl můj blog směsicí obou typů blogů, které mám já sama nejraději.

mými nejoblíbenějšími jsou The diary of Pie Rette a Faceless me. hlavu a patu mají také články na blogu A pak přišla panda. A byla růžová., kde se autorka dělí o názory na určitou problematiku a zabývá se vážnými, nepovrchními tématy.

sleduju samozřejmě mnohem více blogů a všechny mám ráda, každý má něco do sebe. nicméně toto jsou takové dvě kategorie blogů, které vyhledávám nejraději, tu druhou ještě o něco více.

a teď už přejdu k tomu, co mi leží na srdci z jiného úhlu pohledu, tedy k věcem, které se mi u některých blogů nebo jejich autorek moc nelíbí.
v první řadě musím říci, že pozvednu v nechápavém úžasu obočí, kdykoliv si někde na blogu přečtu větu typu: "Poraďte mi o čem bych měla psát." od toho se odráží celý blog. nemá žádný koncept, hlavu ani patu a v podstatě je ten blog tak nějak o ničem. autorka ani sama neví, k čemu ten blog má a ostatní prosí, nechť jí poradí, o čem by mohl být další článek. to mi tedy hlava nebere. máte-li co sdílet, blogujte. pokud ne, tak to prostě nedělejte, nemá to smysl.
druhá věc, jejíž podstatu v poslední době přestávám vnímat, je fenomén giveaway. kdysi dávno byla giveaway hezkým gestem autorky, která touto cestou chtěla poděkovat svým čtenářům za to že ji čtou, kupříkladu ve výjimečné chvíli jako je kulatý počet oficiálních followerů nebo výročí existence jejího blogu. anebo klidně i JEN TAK, když na to přijde. nicméně dnes už mi giveaway přijde z většiny případů jako způsob firemního PR. firma bloggerce nabídne své zboží, které může využít jako "dárek" formou giveaway, na oplátku požaduje sledování jejich FB stránky, což už samo o sobě těmto firmám zvyšuje iluzi oblíbenosti u (potencionálních) zákazníků. bloggerky v giveaway nevyžadují nic, anebo sledování jejího blogu. a já si říkám, what the hell is it? kam se ztratilo kouzlo giveaway? tímto však vůbec nechci odsuzovat bloggerky! jen ten princip.
plynule navážu na giveaway pořádané autorkami snad jen proto, aby si "nahrabaly" čtenáře. podmínkou účasti je samozřejmě sledování blogu. některé holky jsou tak hektické a vytrvalé, že vám svým odkazem a prosbou o účast v giveaway dokážou váš blog spamovat i několikrát a to i přesto, že se té jejich giveaway JIŽ ÚČASTNÍTE! upřímně, leze mi to krkem a víte co, svou účast v jedné z nich jsem dokonce nedávno stáhla. ten blog jsem doposud nesledovala a unáhleně klikat na follow jen kvůli hezké výhře ... vždyť to nedává smysl. nevím, jestli bych se chtěla těšit z vysokého počtu "čtenářů", kteří mě sledují jen proto, že chtěli něco vyhrát, než proto, že můj blog doopravdy čtou. asi otázka priorit.

jak na tuto problematiku pohlížíte vy? jsou i jiné podobné věci, které se vám nelíbí?

5 comments:

  1. Ach můj bože, vážně vidím odkaz na svůj blog ve tvém článku? To mě snad rozpláče, moje milá, zlatá Danny ♥ Děkuju! Ani snad nedokážu vyjádřit, že tě moje plky natolik baví. Ale zcela upřímně můžu říct, že tvoje články (nikoli plky!) zbožňuju, píšeš vždycky tak pěkně věcně, dospěle, úhledně, no prostě mě vždycky donutíš se zamyslet. No a co si budeme povídat - já prostě nemusím fashion blogy, kde se holčiny ženou za co nejvíc followery, přetahujou se o pozornost firem a všechno je to jen o tom, aby si nahrabaly věci zadarmo. Je fakt, že já teď taky využila nabídku, ale radši než pro sebe jsem dala tričko do giveaway, aby udělalo radost někomu jinému. Souhlasila jsem s tím, protože mi to přišlo jako dobrá věc, přece jen čtenářů přibývá a byla by asi hloupost tu nabídku nevyužít. Ale protože zastávám stejný názor na giveaway jako ty (a bože, jak já nesnáším to slovo!) hodně jsem si hlídala podmínky. Jakmile by po mně chtěli nějaké lajkování, mizím a hážu jim nabídku na hlavu. Upisovat se nikomu nehodlám! Takže tak. Je to teď trochu smutné v blogovém světě, všechno na jedno brdo. Ale se najde pár stránek, kam se utíkám schovat, počíst si, pobavit se, inspirovat se. Díky za to! :)) A promiň za román, ale holt máš tuhle schopnost v lidech probouzet sáhodlouhé názory :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. je to tak, moje milá, zlatá Helenko. píšeš prostě čtivě a vtipně. z toho tvého Fů se směju ještě teď :)

      Delete
  2. s tou giveaway suhlasim... tiez mi to ide krkom a viac menej mnoho takych "sutazi" ignorujem... nema to ten punc osobitosti, len cista reklama...

    mne sa este nepaci, ked sa autorky blogov ospravedlnuju v style "prepacte, ze som dlho neprispela ale..."

    kde je napisane ze musi prispievat kazdy den? radsej raz do mesiaca a kvalitne ako kazdy den a shity... :)

    ReplyDelete
  3. Já mám nejraději psací blogy, autoři do nich vkládají více úsilí, kdežto vycvaknout fotku, to zvládne každý :) Ovšem neříkám, že fotoblogy nesleduji vůbec, ale musí mít něco do sebe a být něčím originální.

    ReplyDelete