1/19/2014

ODKLÁDÁNÍ

Odkládání povinností anebo jakýchkoliv jiných záležitostí je velmi probíraným tématem už nějaký ten pátek. Zvláště v období zkouškového je pro nás studenty aktuální a každý se místo učení na zkoušky zaobírá nespočetným množství nedůležitých činností všeho druhu, jen aby si oddálil nevyhnutelné: sednout k sešitům, prezentacím, skriptům a učebnicím a cpát si do hlavy všechny ty informace, u kterých je od nás očekáváno, že je budeme znát. Každý si najde své, co musí neodkladně udělat, než se pustí do učení. Já jsem letos hodně vařila, pekla, uklízela, cvičila, chatovala na Facebooku a psala články na blog, byť jsem je třeba ve většině případů ani nezveřejnila, ale who cares, šlo o princip - dělat všechno možné kromě učení.

Není to však jenom o zkouškovém období, kdy se ne a ne dokopat k tomu, udělat věci, které bych udělat měla či dokonce chtěla. Z jakéhosi důvodu nejsem schopna. Může za to lenost, pohodlnost, možná i nějaké to překonání sama sebe a vystoupení z tepla konfortní zóny ven na mráz (obrazně řečeno).
Nicméně jsem přišla na způsob, který na mě platí. Píšu si seznamy. To do listy. Ať už obecné, kam si píšu souhrn všeho, co musím nebo bych chtěla udělat, nebo na konkrétní den. Sepíšu si krátký seznam věcí, které chci ten určitý den stihnout a je to pro mě kupodivu i jakousi výzvou, odškrtat si postupně všechny tyto položky jako "done". Ten pocit, když splním první, druhou, třetí a pak i poslední věc, je skvělý, a mám ze sebe vážně dobrý pocit, že jsem dnes byla tak produktivní a stihla toho tolik. Neříkám, že je u mě pravidlem udělat kompletně vše, co mám k dnešnímu dni v plánu. Nesplněný bod se případně přesouvá na nejbližší možný termín, třeba "zítra". Většinou pak dříve či později splním vše. Pokud se mi do něčeho opravdu nechce, držím hesla:  

"Pokud to neuděláš hned, tak už nikdy!"

Zachovám se důsledně, jako někdo, kdo je zodpovědný za svůj vlatní život, jdu a udělám to. Kupříkaldu jít vyreklamovat boty pro mě bylo noční můrou už jen při té představě. Nicméně jsem vzala boty a šla. Ani jsem nemusela nic říct a už mi vraceli nazpět peníze. Objednat se k očnímu lékaři a k zubařce - další nepříjemný úkol, vezmu-li v potaz, že pravidelné půlroční kontroly už nějaký ten rok sabotuji. Zarezervovat bar pro třídní akci. Dobít si opencard. Jít na poštu poslat balík. Tak moc se mi nechce, ale nikdo jiný to za mě neudělá. A nakonec se budu cítit dobře, že jsem to všechno při troše snahy hravě zvládla.

Seznamy jsou pro mě skvělou pomůckou. Na stejném principu funguje třeba i můj wishlist. Postupně si odškrtávám jednu položku za druhou a těší mě, když můžu pozorovat, jak si plním svá malá hmotná přání, seřazená dle priorit. Samozřejmě to jde o dost pomaleji, než věci na to do today a dokud peníze nezačnou pršet, tak to také zůstane. Ale alespoň mám nějakou motivaci, proč nebýt líná a chodit do práce.

Jakým aktivitám se věnujete, rozhodnete-li se je upřednostnit před těmi důležitějšími? Máte svůj osvědčený způsob, jak překonat lenost a prostě věci začít dělat?

6 comments:

  1. ja sa snazim neodkladat, aj ked priznam sa, nie vzdy to ide :)

    Inak posledny tyzden Nobilis Tilia giveaway, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2014/01/novorocna-nobilis-tilia-giveaway.html

    ReplyDelete
  2. Po přečtení Konec prokrastinace jsem todo-today listy zavedla taky. Koupila jsem si roztomilý sešit a už to jelo. Musím říct, že mi to hodně pomáhá. Taky někdy nesplním vše, ale o to víc to pak žere, když to přesouváš, přesouváš a pořád ne a ne to splnit. :-D Jinak jsem koukala, že máme podobný zájmy. :-) Já bych ještě teda doplnila, že kromě toho pečení, vaření a čtení se ještě věnuju psaní deníku, tvoření (barvy na sklo, scrapbooking, Project life - prostě miluju papír, takže všechno, co s ním souvisí) a samozřejmě cvičení. :-) Mým zájmem je i škola, takže dočítám různý časopisy a knížky mého oboru. :-) Učíš se hrát na klavír sama nebo někam docházíš? Já bych taky moc ráda chtěla, ale soukromé hodiny jsou hrozně drahý a jako malá jsem nebyla kroužkama vůbec poznamenaná. :-D proto doháním teď, co můžu... :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jak to tak vidím, společných zájmů máme více. Též píšu deník, už asi 12 let a za ta léta jsem popsala něco přes třicet bloků! Pomalu už to nemám kde skladovat :) Nicméně píšu dál. Psaní k mému životu neodmyslitelně patří a deník též. V poslední době jsem ho chtěla povýšit na scrapbook, ale zatím se mi moc nedaří v tom shromažďovat materiál, který bych vkládala a tak stále zůstává spíše jen blokem na psaní. Zálibu pro papír máme též společnou. Jsem především blázen do bloků, které by se hodily na deníky a jsem v tomto většinou dost náročná a kolikrát ochotná investovat stokoruny! Cvičení se věnuji také, pokud překonám svou nekonečnou pohodlnost :)
      Co se klavíru týče, byla jsem se učit hrát dneska poprvé. Měla jsem vytipovanou jednu konkrétní píseň, kterou jsem se chtěla naučit hrát, alespoň určitou část z ní a spolužák se nabídl, že mě to naučí, takže jsem téhle příležitosti samozřejmě ráda využila, protože mě nenapadá, kde jinde bych se ke klavíru dostala a kdo by mě to naučil. Musím říci, že mi to vcelku šlo :) Ale ještě mám před sebou spoustu práce.

      Delete
    2. Což o to, ten materiál mi nedělá problém, spíš ten materiál k tvoření. Je to hrozně velká investice - ty čtvrtky, výřezy, razítka, atd. Než člověk začne tvořit, jakože fakt tvořit, tak to trvá opravdu roky (pokud není boháč a nekoupí si všechno najednou). ;-)
      Bloky a všelijaký sešítky taky zbožňuju, ale i různý kancelářský potřeby - štítky, šanony, propisky, tužky... Achich... :-D
      Ahááá, já právě myslela, že se učíš na klavír jakoby od začátků. To bych alespoň chtěla já. :-) Ten prstoklad, atd. Štve mě, že neexistuje nějaká ZUŠ pro dospělé, kde by se to člověk mohl naučit a neplatil by hříšný peníze za jednu hodinu doučování.... Alespoň, že máš někoho, kdo Tě to takhle učí. Přeju, ať Ti to dobře jde i dál a nepolevuj!!! :)

      Delete
  3. na mě platí TO DO listy a buzer-lístek, kniha Konec prokrastinace je pro mě tím pravým, protože jen potřebuju popošťouchnout. snad tomu tak bude i nadále. odškrtávání mě baví stejně jako Tebe, mám dobrý pocit při pohledu na začerněný seznam.. :)

    pokud odkládám, čtu, bloguju, vařím, uklízím.. je toho spousta. ale jsou to poměrně přínosné činnosti, aspoň občas..:)

    ReplyDelete
  4. Anonymous1/21/2014

    Super cilevedomostt :)) !!

    ReplyDelete