1/12/2014

BOUTIQUE

Minulý měsíc jsem se s přáteli vydala omrknout Boutique Market. Akce nesoucí tento název byla pořádána o třech prosincových sobotách v prostorách Pražské tržnice. Šlo o událost, místo, kde se sjeli ti nejzajímavější čeští či slovenští drobní prodejci se svými produkty všeho druhu. Od čajů z čínských rodinných farem nebo severského lesního sušeného ovoce až po módní designové umění v podobě dřevěných brýlí, ručeně vyráběných sešitů a zápisníků, bytových doplňků a spousty dalšího zboží.


Velmi mě zaujala celková podstata věci. Lidé nadšení z toho, čemu se věnují a co dělají. Dbají především na kvalitu, často také berou ohled na životní prostředí. Prodávají jen to nejlepší zboží z dobrých materiálů či surovin. Jejich tvorba je jedinečná. Každý vyrobený kus je originál. Obdivuji tyto lidi pro jejich smysl pro tvořivost, nápaditost a šikovnost a mají pro mě daleko větší význam než velké korporace fungující na globální úrovni s jediným úmyslem: prodávat ve velkém a mít co největší zisky!
Já, jakožto milovnice bloků, sešitů a zápisníků, jsem propadla výrobkům VOALA a odnesla si domů hned dva kusy. Dva zápisníky v jednoduchém designu a propracovaném provedení z recyklovaných vláken, jeden linkovaný s tmavými proužky, druhý bez linek v rudě červené. U stánku mamacoffee jsem si pak vychutnala to nejlepší latté, jaké jsem kdy pila!
Tímto zážitkem jsem si ujasnila pojem originální a vůbec pohled na výrobky a obchod dnešní doby. Patřím mezi lidi, kteří jsou ochotni si za kvalitu připlatit. Především jde-li o potraviny či kosmetiku, které mají bezprostřední vliv na mé zdraví, ale i za nějaký ten designový kousek. Čím dál tím více dbám i na ekologický dopad procesu výroby. Vážím si toho, jak jsou lidé šikovní. Ať už ti, kteří něco tvoří, malují, fotografují, píší nebo třeba pečou. Taková Peti, ta zvládá tohle všechno dohromady a má můj velký obdiv!

Ceníte si originality a nápadů jedinců, kteří se svou tvorbou rozhodli živit, anebo dáváte přednost komerčním značkám, které všichni znají, všichni je kupují, používají a nosí? A co české firmy? Berete ohled na českou ekonomiku a podporu národní tradiční výroby, nebo dáte raději vydělat zahraničním firmám?

2 comments:

  1. Anonymous1/13/2014

    Nejvyšší kvalita za nejnižší cenu vyhrává. Originální výrobky bývají sem tam super :-) M.

    ReplyDelete
  2. mrzelo mě, že jsem na Boutique nemohla, byla jsem zrovna v práci. pokud bude další, ráda tam zavítám. mamacoffee je dodavatel jedné kavárny v mém městě, takže jsem už měla tu čest a potvrzuji kvalitu. :)

    v poslední době hodně sleduju třeba kosmetické firmy, které vyrábí s ohledem na naše životní prostředí nebo v souladu s udržitelným rozvojem a nejsou jen orientované na zisk. i moje nová práce by taková měla být, v souladu s přírodními podmínkami a udržitelností. :)

    a lidé, kteří pracují s ohledem na všechny tyhle aspekty, mají můj obdiv a také téměř zajištěno, že pokud je jejich výrobek kvalitní, ráda si koupím, zvlášť kvůli té přidané hodnotě. :)

    české výrobky si koupím ráda, hlavně na to dbám víc a víc u potravin, sem tam u kosmetiky mi udělá radost, že je firma česká, ale původ zboží pro mě není prozatím tím nejsměrodatnějším.

    ReplyDelete